Қазалы Qazaly.kz ақпараттық агенттігі
» » Ағзаға зиян трансмай мөлшерін қалай азайтамыз?

Ағзаға зиян трансмай мөлшерін қалай азайтамыз?

Ұлт саулығын діттеген елдің маңызды мәселесінің бірі – халықтың ішіп-жеміндегі зиянды қоспалардың мөлшерін азайту. Өткен ғасырларда жұрт көбінесе жұқпалы кеселдерден көз жұмса, бүгінде «ақшаға сатып алған» ауру түрлері көбейді.
Бұдан бұрын «Egemen Qazaq­stan» газетінде «Трансмай несімен қауіпті?» дейтін тақырып­ты қозға­ған едік. Бұған БАҚ-та маргарин мен спредтердегі гид­ро­генезделген майлардың болуы­на қатысты қолданыстағы техрег­ламентті жеңілдету мен олардың өнімдегі мөлшерін қазіргі 2%-дан 20%-ға дейін жеткізуді ұсынған ақпараттар себеп болған еді.
Ендеше таяу күндері елордада өткен «Тамақ өнім­деріндегі трансмайлар мен қалдық ветерина­р­лық препараттарды ұлттық жә­не халықаралық норма­лау» атты дөңгелек үстелде көтерілген мә­се­­ле­лерге оралып көрейік. Бұл та­қырып күрделі де тосын сияқ­­ты көрінгенімен, ол ешкім­ді айналып өтпейді. Өйткені денсау­лығымыз үшін аса қауіпті трансмайларды тұтыну мәселесі қашан­да өзекті.
Жоғарыда атап өткендей, кейбір өнеркәсіптік қауымдастықтар өз мүдделерін тықпалап, азық-тү­лік өндірушілеріне Қазақстанда қол­данылатын, ЕАЭО-ның техни­калық регламентінде белгіленген өз өнімдеріндегі өнеркәсіптік трансмайлардың үлесі 2%-дан аспауы керек деген ережені бұзып, 20%-ға дейін пайдалануға рұқсат беру идеясын ұсынып отыр­. Алай­да қоғамдық ден­сау­лық сақтау саласындағы сарап­шылар арзан өнеркәсіптік транс­­майлар есе­бінен өнімдерінің өзін­дік құ­нын төмен­детуге мүдделі жекелеген өндірушілердің коммер­ция­лық пиғылы ұлт денсаулығына қатыс­ты мүдделер­ден жоғары бол­­­­мау­ға тиіс екенін алға тартып отыр.
Азық-түлік, білім беру және тәрбие нысандарын санитарлық-гигиеналық бақылау мен қадағалау басқармасы төрағасының орынбасары Гүлшарат Қожатованың айтуынша, ДДҰ талаптарына сәй­кес, бүкіл әлем өнімдердегі транс­­майлардың рұқсат етіл­ген мөл­шерін барынша азайтуға ты­ры­сып жатыр, ал бірқатар дамы­ған елде бұған толық тыйым салынған.
Дөңгелек үстел барысында сарапшылар транс­май­ларды, яғни өндірістік жолмен алынған транси­зомерлерді немесе гидро­генезделген майларды пайдалану – қан тамырларының бітелуі, инфаркт, инсульт, жүрек­тің жі­ті ишемиясы сынды басқа да қауіп­ті кеселдерді туындатып, атеросклеротикалық түйін­шек­­­­тер кесірінен жүрек-қан та­мыр­­лары аурулары мен өлім-жітім­ді бірнеше есеге арттыраты­нын нақты мысалдармен дәйектеді. Мәселен, трансмай қышқыл­дары мөлшерін көбейту бедеулікке бас­тайтыны айтылды: тұрмыс құрған 18 мыңдай әйелге жүргізілген зерттеулер трансмайды тұтынудың әрбір 2%-ға артуы бедеулік қаупін 73%-ға өршітетінін көрсетті.
«Қазіргі уақытта Еуразиялық экономикалық комиссия шең­берінде азық-түлік өнімдеріндегі транс­майлардың рұқсат етілген мөлшерін одан әрі қысқарту жөнінде қызу талқылау жүріп жатыр. 2%-ға дейін берілген рұқсат 2024 жылға дейін белгіленсе, оны тағы да төмендету жоспарланып отыр. Бірақ мұндай талап тамақ өнімдерін өндірушілердің қалтасын қағатыны анық. Соны­мен қатар баға мен өзіндік құнға қатысты барлық экономикалық аспектіні түсіне отырып, Қазақ­стан халқының трансмай қыш­қылдарын тұтынуды мүмкін­дігінше шектеуді басты назар­да ұстау керек. Ғылы­ми зерт­теу­лердің көпшілігі тамақ өнімдерін­дегі трансмай қышқыл­дары талай аурудың пайда болуына себепші екенін көрсетті. Осыған байланыс­ты 2018 жылы ЕАЭО техникалық регламенті бойынша өнімдегі трансмай қышқылдарының мөл­шері 2% деңгейінде болсын деген норма қабылданды. Біз бұл шекті одан әрі төмендетудің баламасы жоқ деп есептейміз», дейді Г.Қожатова.
Денсаулық сақтау министр­лі­гінің маманы, медицина ғылым­дарының кандидаты Жанар То­лысбаева ДДҰ деректеріне сәйкес, әлемде жыл сайын 540 мыңға жуық өлім-жітім өнеркәсіп­тік жолмен алынатын майларды тұтыну салдарынан болатынын мысал­­ға келтіре отырып: «Трансмайларды шамадан тыс тұ­тыну кез келген кеселдің себептерінен бола­тын қайғылы оқиғаларды 34%-ға, соның ішінде жүрек­тің ише­миялық ауруынан болатын өлім-жітімді 28%-ға арттырады. Бізге белгілісі, елімізде жүрек және қан тамырлары аурулары өлім-жітім құрылы­мында бірінші орында тұр. Мемлекет жүрек­тің ише­миялық ауруы мен жүрек-қан тамырлары аурула­рына операциялар жүргізу үшін квотамен жыл сайын миллиардтаған теңге бөледі. Сондықтан трансмай­лардың Қазақстандағы жалпы сырқаттылық пен өлім-жітім әсеріне көзді жұмып қарауға болмайды», дейді.
Сарапшының айтуынша, Еу­ропаның жетекші медици­на­лық орталықтары мен универси­теттерінің зерттеулері өнеркәсіптік майларды тұтынудың кері салдары ретінде 90-жылдардың өзінде «нашар» холестерин (төмен ты­ғыз­дықтағы липопротеидтердің жо­ғары индексі мен жоғары ты­ғыз­дықтағы липопротеидтер индек­сінің бір мезгілде төмендеуі) дең­гейі­нің жоғарылағанын анық­та­ған. Яғни трансмайларды аздап тұтынған күннің өзінде май алмасу мен қанның липидті профилінің бұзылуын қоздыратыны дәлелден­ген, демек олар жүрек-қан тамыр жүйесіне теріс әсер етіп, инфаркт, тромбоэмболия мен басқа да патологиялар қаупін өршітеді.
Кейін 2000 жылдары трансмай қышқылдарының жасушалар мен ағзалардың қызметіне қалай әсер ететініне қатысты зерт­теулер жүргізіледі. Транс­май­­лардың жұқпалы емес аурулар­дың шешуші факторы – инсу­линге сезімталдықпен және метабо­ликалық синдроммен байланысты, ағзаның кардио-метаболикалық қызметіне айтарлықтай теріс әсер ететіні дәлелденген. Қысқасы, транс­май қышқылдарын аз мөл­шерде болса да ауқат ретінде пай­да­лану жүректің ишемиялық ауруын кәдімгідей асқындырады.
«Трансмайлар эндотолиантты функцияның бұзы­луы салдарынан қабыну үдерістеріне ықпал етеді. Эндотелий – қан тамырлардың ішкі жағынан қаптайтын жасушалар және олар трансизомерлердің әсерінен жойылады. Сондай-ақ трансмайлар қан ұйы­ғыштығын шақырып, жасушалардың инсулинге сезімталдығын төмендетеді де, осыдан келіп жа­суша мембра­на­ларындағы орны толмас қа­­нық­паған май қышқылдарының («жақсы», пай­да­лы холестерин) орнын басып, зат алмасу қыз­ме­­тін бұзады. Жасушалардың да өт­кізгіштік қасиеті төмендеп, зар­дап шегеді. Біртіндеп басты күрета­мырлар зақым­данып, жүректің ишемиялық ауруы пайда бола­ды. Сондықтан дәрігерлер трансмай қышқыл­дары­на қатысты бас­ты мәселе – оларды азық-тү­лік өнімдерінде пайдалану қан тамырларының толығы­мен бітеліп қалуына әкелетіндігін айтумен келеді. Қазіргі таңда коронарлық артерияларын шунттау үшін кво­та­мен операция жасатқан әр­кім­нің-ақ таныс-туыстары бар. Бұл трансмай қышқылдары бар өнім­дермен тамақтанудың нақты салдары», дейді Ж.Толысбаева.
Осы орайда дөңгелек үстелде әлемнің дамыған елдері тамақ өнер­кәсібінде трансмайларды қол­­дану­ды азайтуды немесе то­лы­ғымен шектеуді жал­ғас­ты­рып жатқанына баса мән беріл­ді. Бұл үдеріс медицинаның осы санат­тағы өнімдердің адам ден­сау­лығына келтіретін зияны ора­сан екенін дәлел­дейтін тұжырым­дарынан кейін орын алып отыр.
Сөз кезегі «Стандарттау және метрология институты» РМК Тех­никалық реттеу жөніндегі үйлес­тіру орталығы басшысының орынбасары Александр Раззареновке тиген кезде ол ЕАЭО аясында қа­зір осыған ұқсас жұмыстар жүргі­зіліп жатқанын мәлімдеді.
«Құрамында трансмайы бар барлық өнім бірыңғай көрсеткішке біртіндеп нормалау арқылы трансмай өнімдегі жалпы майдың 2%-ынан аспауға тиіс деген өлшемге келтірілді. Біздің өнді­рушілердің осы регламентке өтпелі дайындық кезеңі айтарлықтай ұзақ – 2011-2018 жылдар аралығында болды. Бұл норма 2018 жылдан бас­тап қолданылып келеді. Біз бес жыл бойы тұрақты шамасы 2% болатын құқықтық алаңда өмір сүріп келе жатқанымызбен, мұнымен шектеліп қалмаймыз. Қазіргі таңда еуропалық норма­ларға сәйкес түзетілген норма­тивті қамтитын техрегламентке өзгерістер енгізу туралы жоба әзірлену үстінде. Егер қазір рұқ­сат етілген мөлшерлеме өнім­дегі жалпы майдың 2%-ы деп бел­гілесе, онда өнімнің май фазасында түрлендірілген және түрлендірілмеген өсімдік майла­рының мөлшерінен 2% деңгейінде рұқсатнаманы енгізу ұсынылады. Мұның басқа баламасы жоқ, осы мәселеге қатысты ЕАЭО-ға мүше елдердің ұстанымы бірдей», дейді Стандарттау және метрология институтының өкілі.
02 маусым 2023 ж. 127 0

Руханият

Мен өмірді қалаймын

Мен өмірді қалаймын

08 қараша 2024 ж.
Мен өмірді қалаймын.

Мен өмірді қалаймын.

08 қараша 2024 ж.
Мен өмірді қалаймын

Мен өмірді қалаймын

07 қараша 2024 ж.
Мен  өмірді қалаймын!

Мен өмірді қалаймын!

07 қараша 2024 ж.
Мен өмірді қалаймын

Мен өмірді қалаймын

04 қараша 2024 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Қараша 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930