Қандағы гемоглобин деңгейін көтеру үшін не істеу керек?
Қалыпты жағдайда гемоглобин деңгейі ер адамдарда 130 - 160 г/л, әйелдерде 120 - 140 г/л, ал жүкті әйелдерде 110 г/литрден жоғары.
Гемоглобин неліктен төмендейді?
Кез келген жағдай барысында қан жоғалту;
Дұрыс тамақтанбау (тойып тамақ ішпеу, вегетариандық тамақтану салты);
Темекі шегу, алкогольді ішімдікке үйір болу;
Жиі қан доноры болу.
Қандағы гемоглобин деңгейінің төмендеу белгілері:
Адам тез шаршайды;
Түрі бозарады;
Терісі жиі құрғайды;
Жиі бас ауруына шалдығады;
Ұйқысыздық.
Гемоглобин деңгейін көтеру үшін келесі тағам түрлерін жеген пайдалы:
Сиыр еті қосылған қарақұмық ботқасы;
Жаңғақ:
Қызыл алма;
Анар не анар шырыны;
Шабдалы;
Шикі сәбіз;
Қызылша шырыны;
Халуа;
Мейіз не жаңғақ қосылған бал;
Аскорбин қышқылы (дәрумен).
Бұл тағам түрлерін тұтынумен қатар, таза ауада да көбірек серуендеу қажет. Себебі, таза ауамен тыныстаған кезде қан айналым жүйесі оттегімен толығады. Сондай-ақ, бұл уақытта келесі тағамдардан тартына тұрған абзал:
Сүт өнімдері;
Кофе;
Шай;
Құрма;
Газды сусындар.
arhar.kz