Тарихы терең ірімшік
Түрік асханасы әртүрлі аймақтарда өндірілген түрлі ірімшіктерімен, ерекше дәмді тағамдарымен және әртүрлі ірімшіктерімен таң қалдырады.
Бұл дәмдердің негізінде Түркияның басқа аймақтарына ғана тән климатпен жасалған бай биоәртүрлілік жатыр. Әртүрлі климаттық жағдайларға байланысты әр аймақта сүт пен ірімшіктің жеке дәмі мен хош иісі бар. Түркияның әсерлі ірімшік таңдауы әртүрлі өндіріс әдістерімен үйлеседі. «Электрондық журналдағы ақ ірімшік», «Конья көк ірімшігі», «Эрзинджан тулум ірімшігі», «Карс қартайған кахар мен грюйер» және «Ван герби ірімшігі» түрік дәмділерінің бір бөлігі ғана…
«Беяз Пейнир» (Ақ ірімшік) түрік таңғы астарының маңызды құрамдас бөлігі және елдегі ең сүйікті деликатестердің бірі. Едирне ақ ірімшігі Тунджа, Мерич, Арда және Эргене өзендерінің атырауларында жергілікті шөптермен қоректенетін қой, ешкі және сиыр сүтінен жасалады. Едирне ақ ірімшігінің басты ерекшелігі – қоспалардың болмауы; Тек сүт, ашытқы және тұз қолданылады. Чанаккаленің Езин ауданының атымен аталған Ezin ақ ірімшігі түрік таңғы асындағы тағы бір дәстүрлі және маңызды ақ ірімшік.ttjk.info