Табиғи сүт өнімін қалай таңдаймыз
Дүкен сөрелеріндегі қаптама сыртында "Крестьянское, сладко-сливочное" деп жазылады. Сатып алушылар сары майға ұқсас өнімді алып, сары май сатып алдық деп ойлайды. Бұл ретте артқы қаптаманың артқы жағында "спред" деген кішкентай жазу тұрады.
Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті табиғи сүт өнімдерін құрамында сүт бар өнімдерден қалай ажыратуға болатынын айтып берді.
Кеден одағының "Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" техникалық регламентіне (техникалық регламент) сәйкес өндіруге, таңбалауға, сақтауға және өткізуге қатаң талаптар қойылады. Техникалық регламентке сәйкес, сүтсіз компоненттерді, сүтсіз майларды, сүтсіз ақуыздарды пайдалана отырып, сүт өнімдерін өндіруге жол беріледі. Бұл ретте, мұндай өнімнің таңбалауында: "құрамында сүт бар өнім", "сүт майын алмастырғышы бар құрамында сүт бар өнім" және тағы басқа көрсетілуге тиіс.
Мұндай өнімнің атауы өнім тұтыну сөресінде болған кезде қаптаманың тұтынушыға көрінетін бөлігіне немесе қаптаманың өнім туралы ақпарат алу үшін оңай қолжетімді бөлігіне кемінде 2,5 мм қаріппен жазылуға тиіс. Сондықтан өндіруші тек сиыр сүтінен алынған өнімді "сары май" деп атауы керек. Егер сары майдың таңбалауында өсімдік майлары бар деп көрсетілсе, онда сіздің алдыңызда сары май емес, "қаймақты өсімдік сығындысы" бар өнім тұр. Егер сіз "өсімдік-қаймақты спред" немесе "өсімдік-майлы спред" таңбалауын оқыған болсаңыз, бұл сүт емес, май өнімдері.
Онда міндетті түрде мынадай ақпарат болуы керек:
- дайындаушының атауы және орналасқан жері (заңды мекенжайы, оның ішінде өнімнің шыққан елі және (немесе) орны, сондай-ақ тұтынушылардан шағымдарды қабылдауға дайындаушы уәкілеттік берген ұйымның атауы);
- тауар белгісі (бар болса); таза салмағы; өнімнің құрамы (оған кіретін компоненттерді көрсете отырып);
- тағамдық және энергетикалық құндылығы; майдың пайыздық массалық үлесі (сүтті, ірімшікті, ірімшік өнімдерін, балқытылған ірімшіктерді, балқытылған ірімшік өнімдерін өңдейтін майсыз өнімдерден басқа) және ірімшік, ірімшік өнімдері, балқытылған ірімшіктер, балқытылған ірімшік өнімдері үшін құрғақ заттағы майдың массалық үлесі (пайызбен);
- сүтті майды алмастырғышы бар құрамында сүт бар өнімдер үшін пайызбен сүтсіз майдың массалық үлесі;
- дайын қышқылсүтті немесе ашыған өнімдегі микроорганизмдердің құрамы (сүт қышқылы, бифидобактериялар және басқа пробиотикалық микроорганизмдер, сондай-ақ 1 г өнімдегі колония түзетін бірліктердің (КТБ) ашытқыларының болуы);
- дайын байытылған өнімдегі микро-және макроэлементтердің, витаминдердің құрамы (осы заттарды тұтынудың тәуліктік дозасына қатысты олардың саны міндетті түрде);
- дайындалған күні мен жарамдылық мерзімі; сақтау шарттары, сондай-ақ қаптаманы ашқаннан кейін сақтау шарттары (өнімнің сапасы мен қауіпсіздігі оны ашқаннан кейін өзгерген кезде);
- дайындаушының стандартын немесе техникалық құжатын белгілеу (соған сәйкес өнім өндіріледі); ЕАЭО белгісі, ГМО құрамы туралы мәліметтер.
Сүт өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне күмән туындаған кезде тұтынушы сатушыдан өнімнің сәйкестігін растайтын декларацияны талап етуге құқылы.