Эндокринолог әйелдерге зиян тағамдар мен сусындарды атады
Дәрігердің айтуынша, алдымен жарма ұнынан, алкогольден, сүт өнімдерінен және қанттан жасалған ашытқымен пісірілген кондитерлік өнімдер әйелдер денсаулығына теріс әсер етеді.
"Шамадан тыс қант тұтыну семіздік, инсулиннің артуына, жүрек-қан тамырлары аурулары, аналық без синдромы, атеросклерозды тудыруы мүмкін. Қант теріге, атап айтқанда коллаген өндірісіне теріс әсер етеді, сондықтан әйелдерге күніне 50 граммнан астам қарапайым көмірсуларды тұтыну ұсынылмайды", - деді маман.
Әйел денсаулығын нашарлататын негізгі сусын – алкоголь деп атады. Оның құрамында этил спирті бар, ол микрофлораның күйіне әсер етеді, оны бұзады, бұл ішектің шырышты қабығының тітіркенуіне әкеледі. Осыған байланысты дәрумендердің, микроэлементтердің, майлардың, ақуыздардың және көмірсулардың сіңуі нашарлайды.
Оның айтуынша, сүт өнімдерін шамадан тыс тұтыну инсулиннің көп өндірілуіне әкелуі мүмкін. Қалқанша безінің гормондарының деңгейін жоғарылату арқылы ісіну пайда болуына әкеледі.
Оның айтуынша, кондитерлік өнімдер де зиян.
"Ашытқымен пісірілген өнімдер тазартылған көмірсулар. Ол ағзада қантқа айналады, оның әсері бізге бұрыннан белгілі", - деп қосты дәрігер.
Эндокринолог көкөністерді, жемістерді, дәнді дақылдарды және жаңғақтарды диетаға үнемі қосу керек екенін атап өтті
"Көкөніс пен жеиістерде Е дәрумені жоғары, бұл тромбоздың алдын алады, тамырлардың серпімділігін жақсартады, белоктар мен коллаген синтезін ынталандырады және қан айналымына жақсартады, етеккір циклін реттейді", деді Алина Алкашева.
Айта кетейік, бұған дейін гастроэнтеролог тәтті мен ащыға құмар адамдар ағзасында не жетіспейтінін айтқан болатын.