Жазда ішек инфекциясынан қалай сақтануға болады?
Диарея, құсу, іштің ауруы ішекке түскен инфекцияның әсерінен болады. Осыдан қалай сақтануға болатыны туралы маман пікір білдірді, - деп хабарлайды massaget.kz diapazon.kz сайтына сілтеме жасап.
Жедел ішек инфекциялары – асқазан-ішек жолдарын зақымдайтын жұқпалы аурулар тобы. Микробтар ағзаға енген сәттен бастап аурудың белгілері пайда болғанға дейін 2 сағаттан 7 күнге дейін созылады. Науқаста әлсіздік, летаргия, дене қызуы көтеріледі, тәбеті төмендеп, іші ауырып, жүрегі айнып, құсу, жиі сұйық нәжіс пайда болады. Осы белгілер пайда болған уақытта дәрігерге қаралған дұрыс.
"Ішек инфекциясының көзі – науқас адам немесе жіті ішек инфекция қоздырғыштарының тасымалдаушысы. Микробтар науқастардан және тасымалдаушылардан нәжіс, құсық және зәр арқылы сыртқы ортаға бөлінеді. Ақтөбе облысында 2023 жыл басталғалы жедел ішек ауруларының 628 жағдайы тіркелді. Оның 96 пайызы 14 жасқа дейінгі балалар.
Аурудың себептері балаларға арналған сүт қоспаларын дайындау және сақтау технологиясын бұзу (15,1 пайыз), дұрыс жуылмаған, өңделмеген және бұзылған жемістер мен көкөністерді пайдалану (11,5 пайыз), сүт және сүт өнімдерін пайдалану. Күмәнді сапасы төмен – (13,2 пайыз), үй жағдайында тағам дайындаудың сақталуы мен мерзімін бұзу – (28 пайыз), ет және ет өнімдерін қолдану - (8,6 пайыз), жеке бас гигиенасын сақтамау – (23,6 пайыз)", - деді Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің бас маманы Бұхарбаева Гүлжанат.
Ауырмау үшін не істеу керек?
Жеке бас және үй гигиенасы ережелерін сақтау;
Дәретхананы пайдаланғаннан кейін, көшеден келгенде және үй жануарларымен байланыста болғаннан кейін қолды сабынмен мұқият жуыңыз;
Жоғары сапалы ауыз суды, соның ішінде нәрестенің тамағын дайындау кезінде қолданыңыз;
Нәрестелерді тамақтандыру және күтім кезінде гигиеналық ережелерді сақтау;
Тез бұзылатын тағамдарды және дайын тағамды сақтай отырып, тоңазытқышта 2-6 төмен градус температурада сақтаңыз;
Белгісіз жерлерден тамақ өнімдерін сатып алмаңыз;
Азық-түлік өнімдерін, оның ішінде ет өнімдерін сатып алу кезінде олардың қауіпсіздігін растайтын құжаттарды талап етіңіз. Өнімнің қаптамасы мен сыртқы түріне, түсіне, иісіне, сақтау мерзімі мен шарттарына назар аударыңыз!
"Ішек инфекциясының көзі – науқас адам немесе жіті ішек инфекция қоздырғыштарының тасымалдаушысы. Микробтар науқастардан және тасымалдаушылардан нәжіс, құсық және зәр арқылы сыртқы ортаға бөлінеді. Ақтөбе облысында 2023 жыл басталғалы жедел ішек ауруларының 628 жағдайы тіркелді. Оның 96 пайызы 14 жасқа дейінгі балалар.
Аурудың себептері балаларға арналған сүт қоспаларын дайындау және сақтау технологиясын бұзу (15,1 пайыз), дұрыс жуылмаған, өңделмеген және бұзылған жемістер мен көкөністерді пайдалану (11,5 пайыз), сүт және сүт өнімдерін пайдалану. Күмәнді сапасы төмен – (13,2 пайыз), үй жағдайында тағам дайындаудың сақталуы мен мерзімін бұзу – (28 пайыз), ет және ет өнімдерін қолдану - (8,6 пайыз), жеке бас гигиенасын сақтамау – (23,6 пайыз)", - деді Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің бас маманы Бұхарбаева Гүлжанат.
Ауырмау үшін не істеу керек?
Жеке бас және үй гигиенасы ережелерін сақтау;
Дәретхананы пайдаланғаннан кейін, көшеден келгенде және үй жануарларымен байланыста болғаннан кейін қолды сабынмен мұқият жуыңыз;
Жоғары сапалы ауыз суды, соның ішінде нәрестенің тамағын дайындау кезінде қолданыңыз;
Нәрестелерді тамақтандыру және күтім кезінде гигиеналық ережелерді сақтау;
Тез бұзылатын тағамдарды және дайын тағамды сақтай отырып, тоңазытқышта 2-6 төмен градус температурада сақтаңыз;
Белгісіз жерлерден тамақ өнімдерін сатып алмаңыз;
Азық-түлік өнімдерін, оның ішінде ет өнімдерін сатып алу кезінде олардың қауіпсіздігін растайтын құжаттарды талап етіңіз. Өнімнің қаптамасы мен сыртқы түріне, түсіне, иісіне, сақтау мерзімі мен шарттарына назар аударыңыз!