Ет өнімдерін ең көп тұтынатын аймақ анықталды

Ағымдағы жылдың бірінші тоқсанының қорытындысы бойынша ет және ет өнімдерін тұтыну орташа есеппен жан басына шаққанда 19,8 келіге дейін қысқарды. Бұл өткен жылдың ұқсас кезеңіне қарағанда 5,4%-ға аз.
Қазір таңғаларлық дерек ұсынамыз. Ет және ет өнімдерінің басым бөлігін Павлодар облысының тұрғындары тұтынған екен (24 келі, бір жылда 1,9%-ға көп) Ал ең аз тұтынған - шымкенттіктер (14,6 кг, бір жылда 1,7%-ға көп).
Өткен жылдың көрсеткіштерімен салыстырғанда ағымдағы жылы ет өнімдерін тұтыну бірден 17 өңірдің 10-ында азайып кетті. Алматы мен Солтүстік Қазақстан облысында көрсеткіштің айтарлықтай төмендегенін байқауға болады: тиісінше 12,5%-ға, 20,3 келі және 17,3 келіге дейін. Ақмола облысында ет өнімдерін тұтыну 11,7%-ға, яғни 21,3 келіге дейін, ел астанасында - 11,5%-ға, яғни 17,5 келіге дейін қысқарды. Бұл ретте Қостанай облысында ет тұтыну көрсеткіші 10%-ға ұлғайған, жан басына шаққанда 20,5 келіге дейін айтарлықтай өсті.

Ет өнімдерін орташа тұтыну үйдегі адам санына байланысты өзгеріп отырады. Мәселен ағымдағы жылы 1 адамнан тұратын отбасы орта есеппен жан басына шаққанда 36,4 келі ет өнімін, 2 адамнан тұратын отбасы - 28,3 келі, 3 адамнан — 21,8 келі, 4 адамнан — 18,3 келі, 5 және одан да көп адамнан тұратын отбасы - барлығы 15,4 келі ет тұтынған екен.
Өткен жылмен салыстырғанда ағымдағы жылы ет өнімдерінің барлық негізгі түрі бойынша тұтыну көрсеткіші азайды. Бұл көрсеткішке жартылай фабрикаттар (бірден 31,8%, 29 грамға дейін), сондай-ақ шұжық түрлері (плюс 7,5%, 503 г дейін) енбеген.
Шошқа майын тұтыну (17,7%-ға, 116 грамға дейін), тауық еті (11%-ға, 1,1 келіге дейін), пісірілген шұжықтарды (9,3%-ға, 674 грамға дейін) тұтыну көрсеткіші де айтарлықтай төмендеді.
Ет түрлерінің ішінде сиыр етін тұтыну көрсеткіші 6 келіге дейін, яғни 1,9%-ға, ал қой еті - 3,9%-ға, яғни 1,1 келіге дейін, сонымен қатар жылқы еті - 5,4%-ға, яғни 1,8 келіге дейін, шошқа еті - 5,9%-ға, яғни 824 грамға дейін төмендеді.
2021 жылдың бірінші тоқсанында ет және ет өнімдерін тұтынуға жұмсалатын шығыстардың үлесі үй шаруашылықтарының барлық тұтыну шығысының 17,9%-ын құрады.

2021 жылдың мамыр айының қорытындысы бойынша ет және ет өнімдері бір жылда 6,8%-ға және бір айда 0,9%-ға қымбаттады.
Дүкендердің, базарлардың және басқа да бөлшек сауда нүктелерінің сөрелеріндегі қой еті Қазақстан бойынша орташа есеппен бір келі үшін 2,2 мың теңгеге саудаланды. Бұл бір жыл бұрынғыға қарағанда 13,6%-ға артық. Сонымен қатар жылқы етінің бағасы 2,4 мың теңгеге дейін, яғни 7,2%-ға қымбаттады. Базарларда шошқа етінің құны 6,5%-ға өсіп, 1,7 мың теңгеге дейін жетті. Ал сиыр еті болса 6,4%-ға қымбаттап, 2,1 мың теңгеге дейін саудаланды. Тауық еті 4,1%-ға қымбаттады. Саудагерлер оның бір келісі үшін кемі 965 теңге сұрайды.
