Ұзақ өмір сүру мен жастықты сақтаудың жаңа әдісі анықталды
Жапонияның Токио университетінің зерттеушілері организм глюкозаның сіңуін жеңілдететін генді жеміс шыбындарын шығарды. Жәндіктердің өмір сүру ұзақтығы артып, сонымен қатар қимыл қозғалыс функциясының нашарлауы бәсеңдеген. Дұрыс тамақтанудың өмір сүру ұзақтығына әсер ететіні дәлелденген. Бұл туралы Science журналында жарияланды, деп хабарлайды stan.kz.
Қартайған сайын ми жасушалары организмдегі метаболикалық процестердің, соның ішінде глюкозаны сіңіруге қажет энергия көзі болып табылатын АТФ молекуласын шығаруды азайтады. Бұл жағдайда ми ағзаға түсетін глюкозаның 25 пайызын тұтынады. Глюкозаның ағзаға нашар сіңуін көп мөлшерде тамақтану арқылы өтеуге болады. Осы ретте дұрыс тамақтану өмір сүру ұзақтығын арттырады.
Жапон ғалымдары миға енетін глюкозаның мөлшері емес, оның жасушаларға енгеннен кейін қаншалықты тиімді қолданылатыны маңызды екенін көрсетті. Зерттеушілер қартаюды процесін зерттеу үшін жеміс шыбындарын генетикалық модификацияландырды. Осылайша олар hGut3 ақуызын көбірек шығаратындай еткен. Бұл жасушалардағы АТФ санын көбейту үшін жеткілікті болды.Калорияны тұтынуды шектеу ақылы қартаю процесін тежеу жануарлардың көптеген түрінде тәжірибеден өткізілген. Ғалымдар өмір сүру ұзақтығын арттыруды глюкозаның организмге жақсы сіңуімен байланыстырады.