Ең қауіпті тағамдар анықталды
Құрамында холестерині көп ет өнімдері аса қатерлі ісіктерді дамыту қаупін арттырып, олардың өсу қарқынын жүз есеге дейін арттырады. Лос-Анджелестегі Калифорния университетінің ғалымдары мақаланы CellStem Cell-да жариялаған. Бұл туралы Baq.kz ақпарат агенттігі ScienceAlert басылымына сілтеме жасап хабарлайды.
Зерттеу кезінде генетикалық түрлендірілген тышқандар қолданылған, онда Lpcat3 ферментін кодтайтын ген өзгерген. Анықталған ақуыз мембрана жасушаларынан тұратын фосфолипидтердің синтезін бақылайды. Ақуыздың болмауы холестерин деңгейін жоғарылатады. Ал холестерин концентрациясының ұлғаюы ішек тіндерінің жасушаларының өсуін және бөлінуін қамтамасыз етеді.
Бақыланбай көбейте бастайтын кемістігі бар діңгек жасушалары - онкологиялық аурулардың негізгі себепкерлері. Холестерин тек ішек жасушаларының қалыңдатылуын ғана емес, сондай-ақ сол тіндердегі ісіктерінің жылдам өсуіне әсер ететінін көрсетті. Дегенмен, холестериннің рак ауруларының басқа түрлерінің дамуына әсер ететіндігі нақты анықталмады.
Қаныққан майларға, тағамдық майларға және кейбір көміртекке бай тағамдар денеде холестерин деңгейін жоғарылата алады. Әртүрлі аурудың алдын алу үшін сарапшылар қызыл ет пен сүт өнімдерін тұтынуды төмендетуге кеңес береді.