Мәзірдегі танымал тағамдар
Түркия – дәмді тағамды бағалайтын болсаңыз, тұруға ең жақсы орын. Жерорта теңізінің ортасында орналасқан Түркияның бай мәдени тарихы, керемет табиғаты және келушілерге ұсынатын көптеген туристік орындары бар. Сонымен қатар, ол өз қонақтарына өзінің көп ғасырлық, тамыры терең аспаздық мәдениетінің ең жақсы дәмін ұсына отырып, бірегей гастрономиялық тәжірибені ұсынады.
Түркияда демалу кезінде дені сау және сергек болу үшін Жерорта теңізі диетасын ұстану оңай. Өйткені ұзақ және салауатты өмір сүру үшін қажетті зәйтүн майының кереметін күні бойы әрбір тағамға қосуға болады. Зәйтүн майы қосылған тағамдар мейрамханаларда тәрелкелерде және үйде негізгі тағам ретінде беріледі. Түркияның түкпір-түкпірінде пісіріліп, жеңіл тағам ретінде жейтін зәйтүн майы қосылған жасыл бұршақтар жазда негізгі тағам ретінде үйде беріледі. Тамақты жеңіл әрі пайдалы ету үшін жазда ет пен тартылған етті пайдалану да азайтылады. Жасыл бұршақ, баклажан тағамдары, толтырылған жүзім жапырақтары (сарма) немесе толтырылған көкөністер (долма) сонымен қатар етсіз дайындалады. Жазда жаңа піскен жасыл шөптерді пайдалану да артады, әр тамақпен бірге көп зәйтүн майы, сірке суы немесе лимон қосылған салаттар беріледі.
Түрік Ривьерасы жағымды климаты, таңғажайып табиғаты мен пайдалы тағамдарынан басқа, жаз айларында органикалық зәйтүн майымен дайындалған көкөніс тағамдарының кең таңдауымен назар аударады. Тахинли пиязы – гурмандар түрік Ривьерасына барған кезде міндетті түрде жеуі керек дәмді тағамдардың бірі. Кептірілген бұршақтың тахини, пияз және қызанақпен тамаша үйлесімі тіпті ыстық жаз күнінде негізгі тағамды алмастыра алады. Сіз сондай-ақ әлемдегі ең дәмді апельсиндердің бірі ретінде белгілі Finike апельсинін жеп көріңіз! Ерекше хош иісі бар бір стақан мұздай салқын Finike апельсин шырыны жаздың ыстық күндерінде сізді сергітеді.
Балық – Жерорта теңізі диетасының маңызды элементі және оны әдетте жаз бойы жейді. Бұл түрік асханасындағы ең маңызды дәмдердің бірі. Үш теңізбен қоршалған ел ретінде Түркия теңіз өнімдерінің маусымдық түрлеріне толы. Жазда түрік мәзірінен көптеген дәмді балықтарды таба аласыз. Жазда балықты әдетте қайнатып немесе грильде пісіреді, ал кейде көкөністермен буға пісіріп, денсаулыққа пайдасын тигізеді. Сондай-ақ, Борнова Мискети, Эмир және Наринже сияқты түрік жеріне ғана тән жергілікті жүзім сорттарынан алынған ақ шараптардың дәмі керемет және теңіз өнімдерімен, зәйтүн майымен және жазғы жаңа жемістермен жақсы үйлесетінін еске салғымыз келеді…