Дәрігер қарт адамдар көбірек тұтынуы тиіс ас түрлерін атады
Гастроэнтеролог Екатерина Кашух егде жастағы адамдардың ас мәзірінде болуы тиіс пайдалы тағамдарды атады, деп хабарлайды zakon.kz
Ол ағзаны С дәруменінің тәуліктік дозасымен қамтамасыз ету үшін бір стақан итмұрын шырынын тұтыну жеткілікті болуы мүмкін екенін айтады, деп жазады RT.
"С дәрумені күшті антиоксиданттық әсерге ие, яғни ол жасушаларды оттегінің агрессивті түрінің әсерінен қорғайды. Егер жасушалар сау болса, қартаю процесі баяу жүреді. Сонымен қатар, итмұрынның құрамында флавоноидтар бар. Бұл өсімдік заттары қабынуды төмендетуге ықпал ете алады", - деді Кашух.
Сондай-ақ, Екатерина Кошух асқабақты жеуге кеңес береді, оның құрамында зиянды холестерин деңгейін бір деңгейде ұстайтын көптеген дәрумен мен минералдар бар.
"Асқабақ - көру қабілетін, қалқанша безінің саулығын қамтитын А дәрумені. Сонымен қатар асқабақ ісінуді болдырмай, жүрек жұмысына көмектесетін калий мен магнийге бай".
Дәрігер 60 жастан бастап қанда темір жеткіліксіздігі байқалып, соның салдарынан бұлшықет әлсіздігі, есте сақтау қабілетінің төмендеуі және тез шаршап-шалдығу жиі кездесетінін айтады. Ағза темірді жеткілікті мөлшерде алу үшін жануарлардан алынатын өнімдерді тұтыну керек және ас мәзіріне сүйектерді нығайтатын сүт өнімдерін қосу керек.