Дүкеннен бәліш сатып алғанда нені ескеру керек?

Астана қаласының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы Айгүл Шағалтаева дүкендерден аспаздық өнімдерді сатып алғанда нені ескеру керектігін айтты, деп хабарлайды BAQ.KZ тілшісі.
Қазіргі уақытта халық арасында қаланың ірі супермаркеттерінде де, үй жанындағы дүкендерде де сатылатын дайын аспаздық өнімдерге үлкен сұраныс байқалады. Көбінесе дүкендер аспаздық өнімдерді сату кезінде санитарлық талаптарды елемейді. Бұл олардың ластануына және бұзылуына, тұтынушылар арасында жұқпалы аурулар мен улануларға әкелуі мүмкін, - деп атап өтті елорданың бас санитар дәрігері.
Дүкендерден аспаздық өнімді сатып алу кезінде мыналарға ерекше назар аудару керек:
1. Температуралық сақтау режимі
Барлық дайын тағамдар мен аспаздық өнімдер тоңазытқыш жабдығын пайдаланғанда ғана қол жеткізілетін белгілі бір температурада сақталуы тиіс. Дайын аспаздық өнімді тоңазытқыштан тыс сақтауға жол берілмейді.
2. Орау және таңбалау
Орама бүтін, таза және герметикалық болуы тиіс. Таңбалауда өнімнің атауы, құрамы, сақтау шарттары, дайындалған күні мен уақыты, жарамдылық мерзімі және өндіруші көрсетілуі тиіс.
Аспаздық бұйымдар жабық сөрелерде немесе қорғаныш шынысының астында болуы тиіс. Аспаздық өнімді ашық түрде сөрелерде, витриналарда және т.б. сақтауға жол берілмейді.
3. Жарамдылық мерзімі
Аспаздық өнімдердің шектеулі жарамдылық мерзімі бар - көбінесе 12-24 сағаттан аспайды. Қаптамада тек күні ғана емес, дайындалған уақыты да нақты көрсетілуі тиіс. Мерзімі өтіп кеткен немесе белгіленбеген өнімдерді сатып алу денсаулыққа қауіп төндіреді.
4. Сыртқы түрі және бүліну белгілері
Өнімде жағымсыз иіс, желдену, қараю, көгеру, көбік, зең белгілері және бұйымға немесе тағамға тән емес басқа да белгілер болмауы тиіс.
5. Витриналардың санитариялық жай-күйі және персонал
Тоңазытқыш витриналар, жабдықтар мен жұмыс орны таза болуы керек.
Сатушы арнайы киімде жұмыс істеуге міндетті. Тұтынушыларға қапталмаған, қапталмаған азық-түлік өнімдерін тұтынушы орамында сатқан кезде сатушы бөлшек тауарлық-материалдық қорларды және бір рет қолданылатын қолғаптарды пайдалануы керек.
6. Тауарлық көршілестікті сақтау
Дайын тағамдар мен бұйымдар оның сапасы мен қауіпсіздігіне әсер ететін ластануын және жағымсыз иістердің енуін болдырмау үшін шикі өнімнен бөлек сақталуы және сатылуы тиіс.
7. Тексеру құжаттары мен рұқсаттардың болуы
Барлық сатылатын өнімдер үшін дүкендер мен аспаздық бөлімшелерде олардың сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар (сертификаттар, сәйкестік туралы декларациялар) болуы міндетті.
Дүкендерде өндірістік емес, яғни үйде жасалған өнімдерді сатуға тыйым салынады.